28 Οκτ 2011

Στους δρόμους της φιλαναγνωσίας



Το σχολείο μας διάλεξε να ξεκινήσει το πρόγραμμα Ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013», με ένα αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη, το φιλόσοφο και μεγάλο αγωνιστή του πνεύματος.

Προνόμιο και χρέος του πνεύματος είναι ο αγώνας για τον άνθρωπο. Επιλέξαμε τον Καζαντζάκη, γιατί το χρέος αυτό το εκπλήρωσε σε ύψιστο βαθμό. Το έργο του αποτελεί πηγή δύναμης και έμπνευσης κάθε φορά που το χρειαζόμαστε και ανατρέχουμε σ’ αυτό.

Πιστεύουμε πως η λογοτεχνία είναι το μέσο που ανοίγει παράθυρα στο φως και ανανεώνει την πίστη στις κρυφές δυνάμεις του ανθρώπου. Τις ανακαλύπτει, τις οργανώνει και τις αναδεικνύει έτσι ώστε να μπορούν να φτάσουν ακόμα και στο θαύμα.

Τη χρονική αυτή περίοδο, σ΄ αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας, αλλά και για τον καθένα μας προσωπικά, τα παραπάνω δεν αποτελούν λογοτεχνικές επισημάνσεις αλλά μια αναγκαιότητα. Χρειαζόμαστε το θαύμα μια και κατά τον Καζαντζάκη «Η Ελλάδα επιζεί ακόμα, μέσα από διαδοχικά θαύματα»!

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1940




Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο σχολείο μας εκδήλωση για την επέτειο της  28ης Οκτωβρίου 1940.

Συγχαρητήρια στους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης για την παρουσίαση της γιορτής, καθώς και στους εκπαιδευτικούς: Αλέξη Βασιλειάδη, Δημήτρη Τσίλη και Πάτκου Ωραία που είχαν την επιμέλεια της εκδήλωσης.

24 Οκτ 2011

Κάνοντας τον ήχο εικόνα…


Μέσα από αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές μας θα σας παρουσιάζουν κάθε μήνα ζωγραφιές επηρεασμένες από τον δίσκο του Παντελή Θαλασσινού "Το Καλαντάρι".
Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στους μήνες, σε στίχους του Ηλία Κατσούλη και μουσική του Παντελή Θαλασσινού. Τα τραγούδια καλύπτουν όλο το φάσμα της μουσικής. Συνδυάζουν τον παραδοσιακό με τον ηλεκτρικό ήχο δημιουργώντας ευχάριστα ακούσματα σε μικρούς και μεγάλους.


Τι αναφέρει ο Ηλίας Κατσούλης:
«ήταν τυχεροί οι στίχοι αυτοί, γιατί έπεσαν σε καλά χέρια. Όταν τους έγραφα, δεν ήξερα αν θα μελοποιηθούν και ποιον θα συγκινήσουν. Εκ των υστέρων, διαπίστωσα ότι ήταν σαν να μου τους υπαγόρευε ο Παντελής, επομένως του ανήκαν. Ο Παντελής τους έντυσε μ' εκείνα τα μελωδικά χρώματα που τους ταίριαζαν, αποκαλύπτοντας όλα τα φανερά ή κρυμμένα συναισθήματα τους».

Ο Παντελής Θαλασσινός, από την πλευρά του λέει:
«διαβάζοντας τους στίχους ένιωσα ότι τα τραγούδια αυτά έψαχναν μουσική. Οι στίχοι και οι ζωγραφιές με μάγεψαν... Ήταν τα υλικά, το χαρτί κι η αλευρόκολλα που, αν τους έβαζα το σπάγκο, θα γίνονταν χαρταετός».

Ο δάσκαλος της Στ2 τάξης 
Παναγιώτης Σπύρου


Ο Οκτώβρης

Ερμηνευτής:Παντελής Θαλασσινός

Στιχουργός:Ηλίας Κατσούλης



Τον ξέρω για ευαίσθητο και για παραπονιάρη
τον πάω στην Ακρόπολη, μετά στο Λουμπαρδιάρη.

Με γιασεμάκι χιώτικο, λευκό χρυσανθεμάκι
Οκτώβρης ήρθε κι άνοιξε του κήπου το πορτάκι
τα μάτια είχε χαμηλά, σεμνά και λυπημένα
και κάτω από τα βλέφαρα δυο σύννεφα κρυμμένα.

Τον ξέρω για ευαίσθητο και για παραπονιάρη
τον πάω στην Ακρόπολη, μετά στο Λουμπαρδιάρη.
Του Αϊ Δημήτρη ανήμερα εχάρηκε η ψυχή του
έτσι που ήλιος έγινε στα μάτια η βροχή του.

Την άλλη μέρα το πρωί, θυμάται το '40
τη σχολική παρέλαση, τη μεθυσμένη μπάντα
τα γυριστά σαξόφωνα και τα χρυσά τρομπόνια
κι αυτός σημαία υψώθηκε στης πόλης τα μπαλκόνια

Τον ξέρω για ευαίσθητο και για παραπονιάρη
τον πάω στην Ακρόπολη, μετά στο Λουμπαρδιάρη.
Του Αϊ Δημήτρη ανήμερα εχάρηκε η ψυχή του
έτσι που ήλιος έγινε στα μάτια η βροχή του.



19 Οκτ 2011

Μια χρονιά δίχως βιβλία



    Μια δύσκολη χρονιά, φέτος άρχισε για τους μαθητές των ελληνικών σχολείων. Δεν υπάρχουν τα περισσότερα σχολικά βιβλία. Γίνεται μια προσπάθεια, να διεξαχθεί το μάθημα με φωτοτυπίες που προετοιμάζουν οι εκπαιδευτικοί. Τις ευθύνες για αυτό το γεγονός τις έχει το Υπουργείο Παιδείας, παρότι το τελευταίο προσπαθεί να στείλει το συντομότερο τα βιβλία, το κακό έχει γίνει.
    Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα που αφορά όλους τους Έλληνες και όχι μόνο τους μαθητές καθώς μια σωστή παιδεία θα φέρει ένα πολιτισμένο μέλλον στη χώρα μας.

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης!!!