28 Οκτ 2011

Στους δρόμους της φιλαναγνωσίας



Το σχολείο μας διάλεξε να ξεκινήσει το πρόγραμμα Ενίσχυση της Φιλαναγνωσίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2007-2013», με ένα αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη, το φιλόσοφο και μεγάλο αγωνιστή του πνεύματος.

Προνόμιο και χρέος του πνεύματος είναι ο αγώνας για τον άνθρωπο. Επιλέξαμε τον Καζαντζάκη, γιατί το χρέος αυτό το εκπλήρωσε σε ύψιστο βαθμό. Το έργο του αποτελεί πηγή δύναμης και έμπνευσης κάθε φορά που το χρειαζόμαστε και ανατρέχουμε σ’ αυτό.

Πιστεύουμε πως η λογοτεχνία είναι το μέσο που ανοίγει παράθυρα στο φως και ανανεώνει την πίστη στις κρυφές δυνάμεις του ανθρώπου. Τις ανακαλύπτει, τις οργανώνει και τις αναδεικνύει έτσι ώστε να μπορούν να φτάσουν ακόμα και στο θαύμα.

Τη χρονική αυτή περίοδο, σ΄ αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές για τη χώρα μας, αλλά και για τον καθένα μας προσωπικά, τα παραπάνω δεν αποτελούν λογοτεχνικές επισημάνσεις αλλά μια αναγκαιότητα. Χρειαζόμαστε το θαύμα μια και κατά τον Καζαντζάκη «Η Ελλάδα επιζεί ακόμα, μέσα από διαδοχικά θαύματα»!

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου