10 Ιουν 2012

Επίσκεψη στο σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας της Πάρου


  Την Τετάρτη 23 Μαΐου επισκεφθήκαμε τον αυτόνομο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται λίγο έξω από τη Νάουσα. Εκεί μας υποδέχτηκε ο κύριος Τάσος που μας μίλησε για τις λειτουργίες του σταθμού, το προσωπικό που χρειάζεται για να λειτουργεί και μας εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος σταθμός δίνει ρεύμα σε άλλα 9 νησιά των Κυκλάδων.

     Περιηγηθήκαμε σε όλους τους χώρους του σταθμού και είδαμε από κοντά τις γεννήτριες, τις δεξαμενές όπου αποθηκεύεται το μαζούτ που φέρνει το καράβι και είναι απαραίτητο για να παράγεται το ρεύμα, καθώς και το δωμάτιο ελέγχου που ήταν γεμάτο οθόνες και μηχανήματα με λαμπάκια που δείχνουν αν δουλεύουν όλα σωστά.

 Μάθαμε πώς οι μαγνήτες μέσα στις δύο τεράστιες γεννήτριες κινούνται καίγοντας το μαζούτ και παράγεται ηλεκτρισμός. Μας εντυπωσίασε το μέγεθός τους και καταλάβαμε επιτέλους τι προκαλεί το θόρυβο που ακούγεται σε όλη την περιοχή γύρω από το σταθμό! Ακόμη, έξω από το σταθμό υπήρχαν μικρότερες εφεδρικές γεννήτριες που χρησιμοποιούνται μόνο το καλοκαίρι όταν υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ρεύμα.


 Στο τέλος μάθαμε για το ταξίδι που κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από τα καλώδια και φτάνει μέχρι τους υποβιβαστές τάσης που βρίσκονται σε κάθε περιοχή, και από εκεί έρχεται μέχρι τα σπίτια μας. Σε αυτό το σημείο ο κύριος Τάσος μας εξήγησε πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει το ηλεκτρικό ρεύμα αν δεν προσέχουμε και μας συμβούλεψε τι να αποφεύγουμε για να μην πάθουμε κακό.



Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση που έλυσε πολλές απορίες μας. Αυτό που δε θα ξεχάσουμε είναι ο εκκωφαντικός θόρυβος στο χώρο που βρίσκονταν οι γεννήτριες καθώς και η μεγάλη καμινάδα των 45 μέτρων!






Στ1  2011-12

1 σχόλιο: