18 Δεκ 2011

Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία

Το 527 μ.Χ. έγινε αυτοκράτορας ο Ιουστινιανός. Την περίοδο αυτή το κράτος αντιμετώπιζε μεγάλα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα (προβλήματα διοίκησης και εχθρικές απειλές στα σύνορα).

Ο νέος αυτοκράτορας διέθετε γνώσεις, ήταν εργατικός και τολμηρός στην αντιμετώπιση των δυσκολιών. Το όνειρό του ήταν να αποκτήσει η αυτοκρατορία του τα παλιά σύνορα του ρωμαϊκού κράτους.  


Διάλεξε ικανούς συνεργάτες και πήρε μέτρα για την άμυνα και την καλή λειτουργία του κράτους. Κωδικοποίησε τους παλιούς νόμους και τους συμπλήρωσε με νέους γραμμένους στα ελληνικά, κατάργησε τα προνόμια των Δήμων, απαγόρευσε στους μεγαλοκτηματίες να παίρνουν τα κτήματα των φτωχών γειτόνων τους για χρέη, φορολόγησε τους πολίτες ανάλογα με το εισόδημά τους, οργάνωσε τη λειτουργία της αγοράς, των λιμανιών και των εμπορικών δρόμων, επέβαλε δασμούς (φόρους) στα εισαγόμενα προϊόντα κ.ά.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές ικανοποίησαν το λαό και έφεραν πολλά χρήματα στα ταμεία του κράτους. Δυσαρέστησαν όμως τους Δήμους και τους προνομιούχους.

Οι ζωγραφιές μας:

Λύσε το σταυρόλεξο του Ιουστινιανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου