19 Δεκ 2011

Οι Δήμοι αναστατώνουν την πρωτεύουσα με τη «στάση του νίκα»

Οι μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού επέβαλαν έλεγχο στα έσοδα των Δήμων. Αυτό ενόχλησε τους Δήμους.  Οι οργανωτές των ιπποδρομιών εξέφρασαν τα παράπονά τους στον Ιουστινιανό, ο οποίος αν και τους άκουσε, δεν άλλαξε τις αποφάσεις του.
Έτσι, το 532 μ.Χ. ξέσπασαν ταραχές ανάμεσα στους οπαδούς των Πράσινων και των Βένετων. Τις ταραχές προσπάθησε να καταστείλει η φρουρά των αγώνων. Στη συνέχεια όμως αυτοί ενώθηκαν, στράφηκαν κατά της φρουράς και ζητούσαν την παραίτηση του αυτοκράτορα.

Οι στασιαστές άνοιξαν τις πύλες του ιπποδρόμου, ξεχύθηκαν στην Πόλη και λεηλάτησαν την αγορά, πυρπόλησαν δημόσια κτίρια, την Αγία Σοφία και τα προπύλαια του Παλατιού. Έκαναν μεγάλες καταστροφές στην Πόλη φωνάζοντας «νίκα-νίκα» και στο τέλος ανακήρυξαν αυτοκράτορα τον Υπάτιο.
Ο Ιουστινιανός βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση και αποφάσισε να παραιτηθεί  και να εγκαταλείψει το θρόνο και την Πόλη. Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα και οι συνεργάτες του τον στήριξαν και τον έπεισαν να παραμείνει και να πολεμήσει τους στασιαστές.


Ο αυτοκράτορας διέταξε τους στρατηγούς Βελισάριο και Ναρσή να καταπνίξουν τη στάση. Η αυτοκρατορική φρουρά μπήκε στον ιππόδρομο όπου 30.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Λύσε το παζλ:



Κάνε κλικ εδώ και λύσε το σταυρόλεξο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου