21 Απρ 2012

Μια διαφορετική μέρα στη σχολική μας ζωή…

Την Τρίτη 3 Απριλίου επισκέφτηκε το σχολείο μας, για δεύτερη φορά τη φετινή σχολική χρονιά, η γνωστή συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ. Σοφία Ζαραμπούκα. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στις δραστηριότητες του προγράμματος φιλαναγνωσίας που υλοποιεί το σχολείο μας φέτος, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.). Η παρουσία της κ. Ζαραμπούκα συνδυάστηκε με την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.
Οι μαθητές μας ενόψει της επίσκεψης της συγγραφέως ασχολήθηκαν και γνώρισαν σε βάθος την Ελληνική Μυθολογία μέσα από τα βιβλία της με το σχετικό θέμα. Τη συγγραφέα υποδεχτήκαμε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του σχολείου μας. Με την ιδιότητά της και ως εικονογράφος, μύησε τους μαθητές μας στην τέχνη και την τεχνική της ζωγραφικής.
Κάθε μαθητής της Γ’ τάξης επέλεξε και υποδύθηκε έναν θεό του Ολύμπου. Ανταποκρινόμενοι οι μαθητές μας στο σύνθημα της κ. Ζαραμπούκα «Τι σκέφτονται οι θεοί» κατασκεύασαν ομαδικά μια αφίσα σε χαρτί του μέτρου, στην οποία ζωγράφισαν τους θεούς που υποδύθηκαν και έγραψαν σε συννεφάκια τις σκέψεις του θεού-ρόλου τους. Στη συνέχεια εμπλούτισαν το έργο τους γράφοντας διάλογους ανάμεσα στους θεούς. Το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής ήταν καταπληκτικό! Οι φθόγγοι μπλέχτηκαν με τις ζωγραφιές και έγιναν ιστορίες! Δίκαια, πιστεύουμε, ακούστηκαν σκέψεις για την έκθεση των έργων αυτών!




Παράλληλα με την κ. Σοφία Ζαραμπούκα υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας την κ. Άβρα Αυδή. Αξιοποιώντας τη μέθοδο του εκπαιδευτικού δράματος στη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης, δημιουργήσαμε ένα εργαστήρι θεάτρου αξιοποιώντας το πλαίσιο που προσφέρουν τα βιβλία της κ. Ζαραμπούκα «Τα αδέσποτα». Οι μαθητές μας δραστηριοποιήθηκαν διερευνώντας τις έννοιες  «Πολιτισμένος», «Συμπεριφορά ατόμου με πολιτισμό», «Συμπεριφορά ατόμου με έλλειψη πολιτισμού» κ.λπ.


Mε την ευκαιρία των παραπάνω ξεκινήσαμε τη «Σκυταλοδρομία Ανάγνωσης», μια δραστηριότητα που αφορά στα δημοτικά σχολεία Νάουσας, 2ο Παροικιάς και Αγκαιριάς. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη συστηματική και δημιουργική ανάγνωση του βιβλίου και το διάλογο με θέμα το βιβλίο ανάμεσα στα τρία σχολεία.

Τέλος, την Τρίτη 03/04/2012 και ώρα 11:00 – 14:00 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας τρίωρη επιμορφωτική δράση  με θέμα   «Η δραματοποίηση ως μέσο μάθησης». Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας και του 2ου Δημοτικού της Παροικιάς με επιμορφώτρια την κ. Άβρα Αυδή.
Την παραπάνω επιμορφωτική δράση διοργάνωσε η Σχολική  Σύμβουλος της 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων, κ. Παντελαίου Αντωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου