31 Μαρ 2012

Επίσκεψη στο Πάρκο

 
Η Κινηματογραφική Ομάδα του σχολείου μας ολοκλήρωσε σήμερα τις διαδρομές στα μονοπάτια του Πάρκου. Σε αυτήν τη δεύτερη πεζοπορία μας ήταν εντυπωσιακή η ανταπόκριση τόσο των μαθητών όσο και των γονέων τους! Το περπάτημα άρχισε στις 10:30 π.μ. και μετά από μια στάση για ξεκούραση στο φάρο που υπάρχει στο ακρωτήρι Κόρακας φτάσαμε στον τερματισμό στις 12:10 μ.μ. Η πεζοπορία ήταν μέρος των δραστηριοτήτων της προετοιμασίας για την ιστορική ταινία-ντοκιμαντέρ που θα γυρίσουμε με τίτλο "ακροβατώντας στην ιστορία".


Ο ΦΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Ο φάρος Kόρακας χτίστηκε το 1887. Τότε λειτουργούσε με πετρέλαιο.

Σταμάτησε να λειτουργεί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επαναλειτούργησε το 1945.

Από το 1986 μέχρι σήμερα λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα.


25 Μαρ 2012

Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο

 
1Πολλοί ήταν βυζαντινοί που ζούσαν στην ύπαιθρο. Κατοικούσαν σε κωμοπόλεις και χωριά, αλλά και σε οικισμούς και σε αγροικίες χτισμένες γύρω από αυτά. Τα πιο πολλά χωριά ήταν χτισμένα στις πλαγιές λόφων πλάι σε πηγές. Στο κέντρο του χωριού ήταν η πλατεία και η μεγάλη εκκλησία. Εκεί τη μέρα της γιορτής του προστάτη Αγίου γινόταν τοπικό πανηγύρι.
Τα σπίτια της υπαίθρου ήταν ανάλογα με την οικονομική κατάσταση των ιδιοκτητών. Οι μικροκαλλιεργητές έμεναν σε ισόγειες στενόχωρες κατοικίες με χαμηλές πόρτες και μικρά παράθυρα. Οι πλούσιοι (Δυνατοί) ζούσαν σε διώροφα σπίτια σκεπασμένα με κεραμίδια, με εξωτερική σκάλα και εξώστες, για θέα και αναψυχή. Στα «κατώγια» των σπιτιών και στον ασφαλισμένο περίβολό τους υπήρχαν κελάρια, πατητήρια και αποθήκες για τους καρπούς και τα τρόφιμα. Πλούσιοι και φτωχοί φρόντιζαν να μη λείπουν από το σπίτι τα απαραίτητα για τη διατροφή της οικογένειάς τους είδη. Το σιτάρι, το κρασί και το λάδι της χρονιάς ήταν στην πρώτη φροντίδα τους.
2Οι γυναίκες είχαν την επιμέλεια του σπιτιού, των παιδιών, των τροφίμων και των φαγητών. Πολλές όμως εργάζονταν στο σπίτι υφαίνοντας και κεντώντας και άλλες σε εργαστήρια και καταστήματα αρωμάτων και μεταξιού.
3Οι κάτοικοι των στεριανών χωριών ήταν συνήθως γεωργοί και βοσκοί. Στα νησιά και στα παράλια ασχολούνταν με το ψάρεμα και τη ναυτιλία. Αρκετοί από αυτούς ακόμη ήταν τεχνίτες γεωργικών μέσων και εργαλείων, μεταφορείς και μικρέμποροι των αγροτικών προϊόντων.
 
Οι ζωγραφιές μας
 
Κάνε κλικ εδώ και λύσε το σταυρόλεξο

Η καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο παζλ

Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου


Την Παρασκευή 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η φετινή εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Την εκδήλωση ετοίμασαν και παρουσίασαν οι μαθητές της Γ΄ και της Δ΄ τάξης  με τους εκπαιδευτικούς Τριπολιτσιώτη Θοδωρή, Μαυρίδου Δήμητρα, Μουστακίδη Ελένη, Χριστοφορίδη Γιάννη, Παυλάκη Αγγελική, Τσιότρα Ελένη, Πολίτη Παναγιώτη, Σπύρου Παναγιώτη, Κουφοβασίλη Τιτίκα και Πάτκου Ρέα.

Συγχαρητήρια σε όλους!

24 Μαρ 2012

Επίσκεψη στο Πάρκο

Τα μέλη της κινηματογραφικής ομάδας πραγματοποιήσαμε σήμερα την πρώτη μας επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου "Αϊ-Γιάννης Δέτης". Συναντηθήκαμε στο θέατρο του πάρκου στις 10:30 το πρωί και αφού δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες ξεκινήσαμε την πορεία. Στη διαδρομή, σε επιλεγμένα σημεία, υπήρχαν εκπαιδευτικοί που μοίραζαν χαρτάκια με χρήσιμες πληροφορίες για την εποχή που οι Ρώσοι είχαν δημιουργήσει μεγάλη ναυτική βάση στην περιοχή του κόλπου της  Νάουσας. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τη δεύτερη πορεία, στο υπόλοιπο της διαδρομής, για το επόμενο Σάββατο 31-3-2012 στις 10 το πρωί.

Ταξίδι σ΄ ένα παραμυθένιο κόσμο

"Ταξίδι σ΄ ένα παραμυθένιο κόσμο" είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Φωνή της Πάρου, της Παρασκευής 23-3-2012, που αναφέρεται στην επίσκεψη που έκανε στο σχολείο μας η κ. Λήδα Βαρβαρούση.


Κάνοντας τον ήχο εικόνα...

Οι μαθητές της Στ΄2 τάξης σας παρουσιάζουν ζωγραφιές επηρεασμένες από τον δίσκο του Παντελή Θαλασσινού "Το Καλαντάρι".
Φλεβάρης των φλεβών
Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης
Μουσική - Εκτέλεση: Παντελής Θαλασσινός

Ο Αύγουστος του έκλεψε μια μέρα
την ύψωσε πανάκι σε μπρατσέρα
μια άλλη χρόνους τέσσερεις χαμένη
σαν άσωτη επιστρέφει, μα δε μένει.

Φλεβάρης των φλεβών κουτσό ποτάμι
κυλάει σαν παράπονο στο τζάμι
Σαββάτο των ψυχών κρυφά δακρύζει
στα σπίτια των αρχόντων φτερουγίζει.

Μάρωνος και Νικηφόρου και Ανθούσης τελεσφόρου
Χαραλάμπους και Βλασσίου, Κασσιανού και Θαλασσίου, Τρύφωνος και Παγκρατίου,

ήλιος του μεσονυχτίου
φέγγει απότομα και λιώνει,

της Υπαπαντής το χιόνι.

Η νύχτα Φαρισαίου και Τελώνου
αθώος ξένου αίματος και φόνου
ανάβει της αγάπης τα λυχνάρια
και τα παλιά διαβάζει συναξάρια.

Μάρωνος και Νικηφόρου και Ανθούσης τελεσφόρου
Χαραλάμπους και Βλασσίου, Κασσιανού και Θαλασσίου, Τρύφωνος και Παγκρατίου,

ήλιος του μεσονυχτίου
φέγγει απότομα και λιώνει,

της Υπαπαντής το χιόνι.

Τρύφωνος και Παγκρατίου, ήλιος του μεσονυχτίου
φέγγει απότομα και λιώνει, της Υπαπαντής το χιόνι.

Στα μονοπάτια του πάρκου


Το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 10:30 π.μ. τα μέλη της κινηματογραφικής ομάδας του σχολείου θα συναντηθούμε στο θέατρο του πάρκου για να περπατήσουμε στα μονοπάτια της περιοχής.

Καλό είναι να έχουν όλοι νερό, μια μπανάνα, καπέλο και να φοράνε άνετα ρούχα και παπούτσια.

21 Μαρ 2012

Η ανάπτυξη των γραμμάτων και η μελέτη των αρχαίων Ελλήνων κλασικών


4Στα χρόνια της Μακεδονικής δυναστείας το Βυζάντιο γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στα γράμματα και τις τέχνες. Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Γ΄ ίδρυσε το πανεπιστήμιο της Μαγναύρας. Σ’ αυτό δίδαξαν ο Λέων ο μαθηματικός, ο πατριάρχης Φώτιος, ο Ιωάννης Γραμματικός και Κωνσταντίνος-Κύριλλος.
Όλα σχεδόν τα μαθήματα γίνονταν στην ελληνική γλώσσα και στην έδρα της Φιλοσοφίας διδάσκονταν οι αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς. Η φοίτηση όσων διακρίνονταν για την επιμέλειά τους ήταν δωρεάν. Από τους καθηγητές και τους αποφοίτους του Πανεπιστημίου το Βυζαντινό κράτος και η εκκλησία έπαιρναν τους ανώτερους υπαλλήλους τους.
ΣΧΟΛΗ 1Την ίδια περίοδο λειτουργούσε στην Κωνσταντινούπολη και η Πατριαρχική Σχολή. Και εκεί δίδαξαν μορφωμένοι κληρικοί και λαϊκοί. Μελέτησαν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και κατέγραψαν σε χειρόγραφα βιβλία και περγαμηνές ό,τι από την αρχαία λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες είχε διασωθεί. Στο έργο αυτό πρωτοστατούσαν ο πατριάρχης Φώτιος, ο επίσκοπος Καισαρείας Αρέθας και ο φιλόσοφος Μιχαήλ Ψελλός.
Με την ανάπτυξη αυτή των γραμμάτων ωφελήθηκε και η τέχνη. Η μικρογραφία, η ελεφαντοτεχνία και η διακοσμητική λειτούργησαν παράλληλα προς την αγιογραφία που επανήλθε μετά την αναστήλωση των εικόνων. Για όλα αυτά, πολλοί ονομάζουν την περίοδο αυτή «χρυσή εποχή» του Βυζαντίου και άλλοι «μακεδονική αναγέννηση».
 
Οι ζωγραφιές μας
 
Κάνε κλικ εδώ και λύσε το σταυρόλεξο

Η ανάπτυξη των γραμμάτων παζλ

17 Μαρ 2012

Μια παρέα με… τη Λήδα Βαρβαρούση!


Την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 1 Μαρτίου επισκέφτηκε το σχολείο μας η κυρία Λήδα Βαρβαρούση, συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων.
Μας ταξίδεψε σ’ έναν παραμυθένιο κόσμο μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου της «Μια παρέα με… καρδιά!». Ήταν ευχάριστη και συναρπαστική έκπληξη το γεγονός ότι αφηγήθηκε και εικονογράφησε την ιστορία του μικρού Πέτρου για μας.
Μετά την παρουσίαση όλοι μαθητές του σχολείου απέκτησαν το νέο της βιβλίο που το προσέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Αντιπροσωπεία της στην Ελλάδα, την οποία ευχαριστούμε θερμά γι΄ αυτήν την προσφορά.
Τέλος, η κα Λήδα Βαρβαρούση παραχώρησε συνέντευξη στους μαθητές της Στ 2 τάξης την οποία και παρουσιάζουμε.


Πού γεννηθήκατε;
Γεννήθηκα στην Αθήνα.
Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια;
Τα πέρασα μοναχικά αλλά ωραία γιατί η μητέρα μου ασχολήθηκε πολύ μαζί μου. Η μητέρα μου ήταν καλλιτέχνης, ηθοποιός, ζωγράφος και «δασκάλα» για μένα.
Σας υποστήριξε η οικογένεια σας;
Ναι, συνήθως οι οικογένειες όταν λες ότι θες να γίνεις ζωγράφος, ηθοποιός ή ό,τι έχει να κάνει με την τέχνη σου λένε όχι. Αντίθετα η οικογένεια μου μου έλεγε να μην παντρευτώ για να ακολουθήσω την τέχνη που θέλω. Οπότε ένα μεγάλο ΝΑΙ.
Τι σπουδάσατε για να γίνετε εικονογράφος;
Δεν είναι μακριά από τα εικαστικά για να γίνεις εικονογράφος. Έχεις μία ολόκληρη ιστορία και πάνω σε αυτήν δουλεύεις. Εγώ πήγα στη σχολή Βακαλό για να σπουδάσω και μετά πήγα στην Αγγλία, αλλά γύρισα πίσω γιατί δεν μου άρεσε και πολύ εκεί.
Πόσα χρόνια κάνετε αυτήν τη δουλειά;
Από το 1996 έως το 2012 ;… μμμμ …Περίπου 18 χρόνια κάνω αυτήν τη δουλειά.
Ποιο ήταν το πρώτο σας βιβλίο;
Το πρώτο παραμύθι ήταν «Το φίδι το τρομερό»  (το 2001), το πρώτο εικονογραφημένο βιβλίο ήταν το «Σπίτι χωρίς αυλή» απ’ την Άννα Γκέρτσου Σαρρή, όταν ήμουν δεκαοχτώ χρονών.
Πώς εμπνέεστε;
Όλοι έχουν δημιουργικό μυαλό. Αν είσαι μπροστά σε μια πόρτα δεν εμπνέεσαι πρέπει να κινείσαι για να εμπνέεσαι.
Τα βιβλία σας τα γράφετε όλα με ευκολία;
Μερικά βιβλία τα έγραφα εύκολα και άλλα πιο δύσκολα. Αλλά γενικά αφού μου αρέσει αυτό που κάνω μου βγαίνουν τα συναισθήματα πιο εύκολα.
Πώς είναι να εικονογραφείς και να γράφεις τα βιβλία συγχρόνως;
Πρώτα γράφω, μετά εικονογραφώ. Εκείνη τη στιγμή είναι καταπληκτικά. Είναι σαν να πετάς! Όλο αυτό θέλει πολύ δουλειά. Έχει πολλά στάδια που πρέπει να περάσεις πολλές τεχνικές και πολλά βήματα.
Σας αρέσει η δουλειά σας;
Βεβαίως και μ΄ αρέσει. Τρελαίνομαι και είμαι ερωτευμένη μαζί της!
Σκεφτήκατε ποτέ να σταματήσετε;
Είχα σκεφτεί το αντίθετο δηλαδή ότι δε θα έγραφα ποτέ βιβλία.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας παραμύθι;
Το αγαπημένο παραμύθι από αυτά που έχω γράψει είναι «Το φίδι το τρομερό» από τη σειρά τρελοδαγκωνίτσες. Η ιδέα γι΄ αυτό το βιβλίο μου ήρθε από τον γιο μου που μία μέρα είχε βάλει σε όλο το σπίτι χαρτί υγείας και είχε ζωγραφίσει πάνω μια γραμμή που στο τέλος είχε ένα στόμα που έτρωγε ένα σπιτάκι δηλαδή ήταν ένα φίδι.
Πείτε μας λίγα λόγια γενικά για τη ζωή σας.
Μετά τη σχολή έπρεπε να βρω δουλειά, η δουλειά που επέλεξα να κάνω ήταν να ασχοληθώ με τη διαφήμιση αλλά κατάλαβα πως η δουλειά αυτή δεν είναι αυτή που θέλω να κάνω παρόλο που είχα πάρει πολλά βραβεία και έπαιρνα πολλά χρήματα. Τελικά άρχισα να γράφω και να εικονογραφώ. Σήμερα είμαι χαρούμενη με τη δουλειά μου. Τέλος ζω στην Αθήνα έχω δεκατρία καναρίνια, ένα σκύλο, ένα μονομάχο, μια σαύρα που πέθανε… και δύο παιδιά.
Οι μαθητές του Στ 2

16 Μαρ 2012

Το Βυζάντιο φτάνει στο απόγειο της ακμής του

1

Από τον 9ο έως τον 11ο αιώνα το Βυζαντινό κράτος κυβέρνησαν αυτοκράτορες της μακεδονικής δυναστείας. Στο διάστημα αυτό οι Μακεδόνες αυτοκράτορες:

 

 

 

  • Οργάνωσαν αξιόμαχο στρατό και απελευθέρωσαν πολλά από τα κατακτημένα βυζαντινά εδάφη.
  • Έκλεισαν συνθήκες ειρήνης και φιλίας με τους λαούς του Βορρά και διέδωσαν το χριστιανισμό και το βυζαντινό πολιτισμό στις χώρες τους.
  • Ξαναπήραν από τους Σαρακηνούς τον έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων.

Ιδιαίτερη φροντίδα όμως έδειξαν και για την εσωτερική οργάνωση και καλή λειτουργία του κράτους. Για να το επιτύχουν:

 

  • Οργάνωσαν καλύτερα τα Θέματα της αυτοκρατορίας και πρόσθεσαν σ’ αυτά και νέα από τις απελευθερωμένες και τις ακριτικές περιοχές.
  • Επανέφεραν την ηρεμία στην εκκλησία.
  • Ρύθμισαν με νέους νόμους (Επαναγωγή και Πρόχειρο Νόμο) τα καθήκοντα των αρχόντων, καθόρισαν τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας και προσάρμοσαν το δίκαιο στις συνθήκες της εποχής.
  • Με το «Επαρχιακό βιβλίο» ρύθμισαν τα θέματα των εμπορικών συναλλαγών και έβαλαν τάξη στη λειτουργία των βιοτεχνιών και των επαγγελματιών, καθώς και στα όρια κέρδους καθενός.
  • Συνέχισαν την προσπάθεια των Ισαύρων για την5 προστασία των μικροϊδιοκτητών και των ελεύθερων γεωργών από τους δυνατούς και επέβαλαν σ’ αυτούς το νόμο του «Αλληλέγγυου». Αυτός όριζε ότι οι πλούσιοι γαιοκτήμονες, μαζί με τους δικούς τους φόρους, πληρώνουν στο κράτος και τους φόρους των φτωχών γειτόνων τους, όταν εκείνοι αδυνατούν.

6Τα μέτρα αυτά βοήθησαν στην ανάπτυξη της γεωργίας, της βιοτεχνίας, της ναυτιλίας και του εμπορίου κι έφεραν πλούτο και δόξα στην αυτοκρατορία. Η περίοδος αυτή ήταν από τις πιο λαμπρές για την αυτοκρατορία και ονομάστηκε «χρυσή εποχή του Βυζαντίου».

 

 

 

 

Οι ζωγραφιές μας

 

Κάνε κλικ εδώ και λύσε το σταυρόλεξο

Η ακμή του Βυζαντίου παζλ

11 Μαρ 2012

Κάνοντας τον ήχο εικόνα ...


Οι μαθητές της Στ΄2 τάξης σας παρουσιάζουν ζωγραφιές επηρεασμένες από τον δίσκο του Παντελή Θαλασσινού "Το Καλαντάρι".

Ο χρόνος του Γενάρη

Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης
Μουσική - Εκτέλεση: Παντελής Θαλασσινός

Οι νύχτες του Γενάρη έχουν στόμα
και λένε παραμύθια τις γιορτές
τσακίζουνε του μπουκαλιού το πώμα
να πίνουν να μεθάνε ποιητές

Οι μέρες του Γενάρη έχουν μάτια
που κλέβουνε το φως και το σκορπούν
τα δειλινά σε έρημα δωμάτια
εκείνων που θυμούνται κι αγαπούν


Οι μέρες και οι νύχτες του Γενάρη
σαν δέντρα κρεμασμένα στη βροχή
στιχάκια γράφουν σ' ένα καλαντάρι
και στης καρδιάς τα φύλλα μια ευχή

Ο χρόνος του Γενάρη γκρίζα βάφει
παράθυρα της μνήμης ανοιχτά
αναπολεί τον ποιητή Καβάφη
την Αλεξάνδρεια να αποχαιρετά.


10 Μαρ 2012

Αναφορά στον Βίνσεντ βαν Γκογκ

Στα πλαίσια του μαθήματος των Εικαστικών μιλήσαμε για τον Βίνσεντ βαν Γκογκ. Είδαμε έργα του και ζωγραφίσαμε από μνήμης ο καθένας κάποιο έργο του καλλιτέχνη. Χρησιμοποιήσαμε υγρά υλικά.

Δείτε εδώ βιογραφικά στοιχεία του καλλιτέχνη.


Τα έργα μας

5 Μαρ 2012

Η κρίση της εικονομαχίας διχάζει τους Βυζαντινούς

ΕΙΚΟΝΟΛΑΤΡΕΣ 1 (Αντιγραφή)

Στη διάρκεια του 8ου αιώνα η αυτοκρατορία συγκλονίστηκε από σοβαρές ταραχές, οι οποίες δίχασαν τους βυζαντινούς και έφεραν σε δύσκολη θέση το κράτος. Αιτία τους ήταν οι αποφάσεις των Ισαύρων αυτοκρατόρων Λέοντα Γ΄ και Κωνσταντίνου Ε΄:

  • Να απαγορεύουν την προσκύνηση και τη λατρεία των εικόνων.
  • Να υποχρεώσουν τους μοναχούς και τους κληρικούς να υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους, πριν δεχτούν το ιερατικό τους αξίωμα.
  •  1

Οι αποφάσεις αυτές, καθώς και τα διοικητικά μέτρα για την εκκλησία, δημιούργησαν αναταραχή στους κληρικούς και στο λαό και τον χώρισαν σε δυο αντιμαχόμενες παρατάξεις:

  • τους εικονομάχους, που στήριζαν τις αποφάσεις του αυτοκράτορα και
  • τους εικονολάτρες, που υπερασπίζονταν τη λατρεία των εικόνων.

Και οι δύο πλευρές ήταν ανυποχώρητες και υποστήριζαν με φανατισμό τις απόψεις τους.

Ο διχασμός αυτός κράτησε έναν περίπου αιώνα (726-843) και είχε δυσάρεστες συνέπειες για όλους. Στη διάρκειά του πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν. Ναοί και μοναστήρια έκλεισαν και πολλές εικόνες, ψηφιδωτά και έργα τέχνης καταστράφηκαν. Διαταράχτηκαν ακόμη οι σχέσεις ανάμεσα στο Βυζάντιο και τη Δυτική εκκλησία, η οποία τάχθηκε με το μέρος των εικονολατρών.

ΛΕΩΝ Γ΄ & ΚΩΝΝΟΣ Ε΄ (Αντιγραφή)

Ο αυτοκράτορας Λέων ο Γ΄, που αντιμετώπισε με επιτυχία τους Άραβες κι έσωσε την Πόλη και την αυτοκρατορία, έχασε μεγάλο μέρος της δόξας του και χρεώθηκε αυτή την αναταραχή, που έβλαψε πολύ το βυζαντινό κράτος.

Η εικονομαχία σταμάτησε οριστικά το 843, όταν αυτοκράτειρα ήταν η Θεοδώρα. Η Θεοδώρα επανέφερε σε ισχύ τις αποφάσεις της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου που έγινε το 787 στη Νίκαια της Βιθυνίας. Στη Σύνοδο αυτή αποφασίστηκε ότι: «κατά την προσκύνηση των εικόνων η λατρεία των πιστών απευθύνεται προς τα εικονιζόμενα ιερά πρόσωπα και όχι προς την ίδια την εικόνα και τα υλικά από τα οποία αυτή είναι φτιαγμένη».

Η συμφιλίωση αυτή των χριστιανών και η αναστήλωση των εικόνων γιορτάζεται από την εκκλησία μας την πρώτη Κυριακή των νηστειών του Πάσχα και ονομάζεται Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Οι ζωγραφιές μας

Κάνε κλικ εδώ και λύσε το σταυρόλεξο.

Η κρίση της εικονομαχίας παζλ

4 Μαρ 2012

Εγχειρίδιο Πλροφορικής

Για το μάθημα της Πληροφορικής στο Δημοτικό σχολείο δεν υπάρχει σχολικό εγχειρίδιο. Για το λόγο αυτό ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής του σχολείου μας κ. Μπακαλάκος Δημήτρης δημιούργησε σε συνεργασία με την κ. Ευτυχία Κωλέτσου το έντυπο που σας παρουσιάζουμε. Γίνεται προσπάθεια να αναπαραχθεί και να διανεμηθεί στους μαθητές των Ε΄ & Στ΄ τάξεων του σχολείου.

3 Μαρ 2012

Κάνοντας τον ήχο εικόνα...

Οι μαθητές της Στ΄2 τάξης αναλάβαμε να παρουσιάζουμε κάθε μήνα ζωγραφιές επηρεασμένες από τον δίσκο του Παντελή Θαλασσινού "Το Καλαντάρι". Το προηγούμενο διάστημα, λόγω των πολλών μας υποχρεώσεων, δεν τα καταφέραμε να είμαστε συνεπείς. Ωστόσο, δεν ξεχάσαμε την υπόσχεσή μας και συνεχίζουμε την παρουσίαση με το Δεκέμβρη.

Δόξα Δεκέμβρη μήνα

Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης
Μουσική: Παντελής Θαλασσινός
Πρώτη εκτέλεση: Παντελής Θαλασσινός


Στολίζω δέντρο με τα χιόνια του Χριστού
τραπέζι στρώνω με τα δώρα του χειμώνα
εσύ το φως ενός ορίζοντα κλειστού
που το φορώ του ταξιδιού μου αρραβώνα.

Ανάβω φώτα και λαμπιόνια ζωηρά
και μες στη φλόγα της γιορτής κεράκι λιώνω
φωτογραφίζω αναμνήσεις στη σειρά
να σε θυμάμαι όσο λείπω ένα χρόνο.


Παραμονή πρωτοχρονιάς θα σε φιλήσω
και μια ευχή πάνω στα χείλη σου θ' αφήσω
καθώς αργά θα ξετυλίγεις τον καιρό σου
σαν παραμύθι να με βλέπεις στ' όνειρό σου...


Ζυμώνω δώδεκα χριστόψωμα ζεστά
με της αγάπης τη μαγιά και άσπρο αλεύρι
να τα μοιράσεις σε παιδάκια γελαστά
να' χουν να λένε για τη δόξα του Δεκέμβρη.


Παραμονή πρωτοχρονιάς θα σε φιλήσω
και μια ευχή πάνω στα χείλη σου θ' αφήσω
καθώς αργά θα ξετυλίγεις τον καιρό σου
σαν παραμύθι να με βλέπεις στ' όνειρό σου...


 
Δείτε το Νοέμβρη εδώ και τον Οκτώβρη εδώ.

1 Μαρ 2012

Πρόγραμμα eTwinning


Η τάξη  Ε1  εκπονεί ερευνητική  εργασία (project) στο πλαίσιο του μαθήματος των αγγλικών  με τίτλο:
«Ανταλλαγή χειροποίητων πασχαλινών καρτών και σύγκριση των παραδόσεων του Πάσχα».
Η εργασία θα περιλαμβάνει  ανταλλαγή πληροφοριών με  e-mail, power point, video, φωτογραφίες, κλασσική αλληλογραφία. Θα μάθουμε τα πασχαλινά έθιμα   ευρωπαϊκών λαών  και θα παρουσιάσουμε τα δικά μας  σ’ αυτούς. Μα πάνω απ’ όλα θα κάνουμε φίλους από άλλες χώρες με τους οποίους θα επικοινωνούμε στα αγγλικά. Τα εμπλεκόμενα σχολεία είναι  από τη  Μεγάλη Βρετανία, Σλοβακία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ιταλία, Ισπανία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Κροατία,  Ελλάδα και είναι 18. Πιο συγκεκριμένα τα σχολεία είναι:
ZÁKLADNÁ ŠKOLA KONŠTANTÍNOVA, STROPKOV, SLOVAKIA
ZÁKLADNÁ ŠKOLA, MARTINA RÁZUSA 1672/3, ZVOLEN, ZVOLEN, SLOVAKIA
IC DI DANT'ELIA A PIANISI - SCUOLA PRIMARIA, PIETRACATELLA, ITALY
TERRACE ROAD PRIMARY SCHOOL, SWANSEA, UNITED KINGDOM
SCOALA GIMNAZIALA "MARIA GRECU" ODAIA MANOLACHE, ODAIA MANOLACHE, ROMANIA
GRUP SCOLAR "RETEZAT" URICANI(STRUCTURA- SC .GEN NR.2), URICANI, ROMANIA
3RD PRIMARY SCHOOL "DIMITAR BLAGOEV", SHUMEN, BULGARIA
ZÁKLADNÍ ŠKOLA HLUK, OKRES UHERSKÉ HRADIŠTĚ, ., HLUK, CZECH REPUBLIC
PUBLICZNA SZKOŁA PODSTAWOWA IM.PRYMASA STEFANA KARDYNAŁA WYSZYŃSKIEGO W DĄBRÓWCE, DĄBRÓWKA, POLAND
SZKOŁA PODSTAWOWA NR 30, ŁÓDŹ, POLAND
COLÉGIO BISSAYA BARRETO, COIMBRA, PORTUGAL
JÁKI NAGY MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA, JÁK, HUNGARY
OS LUDINA, VELIKA LUDINA, CROATIA
OSNOVNA ŠOLA MATIJE VALJAVCA PREDDVOR, PREDDVOR, SLOVENIA
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ, ΕΛΛΑΔΑ
Οι εργασίες των σχολείων θα αναρτώνται στο ιστολόγιο: twinblog.etwinning.net/43641.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι το πρώτο μέρος της εργασίας των μαθητών του Ε1 στο οποίο παρουσιάζουν το σχολείο μας.