29 Απρ 2012

Επίσκεψη στην «Αλκυόνη» της Α΄ τάξης


Στα πλαίσια του σχεδίου εργασίας με θέμα τα πουλιά, οι μαθητές της Α΄ τάξης επισκεφτήκαμε την   Πέμπτη 26 Απριλίου τον Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων «Αλκυόνη».  Εκεί  ο υπεύθυνος  μας διηγήθηκε πολλές ιστορίες τραυματισμένων πουλιών που έφτασαν στην Αλκυόνη από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Παρακολουθήσαμε τη διαδικασία ταΐσματος ενός μικρού πουλιού και στο τέλος ζήσαμε από κοντά την  εμπειρία της απελευθέρωσης  τριών πουλιών.




30α. Η άλωση της Πόλης από τους Φράγκους


Ανάμεσα στις περιοχές που κατέλαβαν οι Σελτζούκοι ήταν και τα Ιεροσόλυμα, η ιερή πόλη που έζησε και δίδαξε ο Χριστός. Μετά από αυτό οι χριστιανοί προσκυνητές δεν μπορούσαν να επισκέπτονται ακίνδυνα τους αγίους τόπους. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α', ο Κομνηνός, παρά το σχίσμα που είχε προηγηθεί, ζήτησε βοήθεια από τον Πάπα της Ρώμης και τους χριστιανούς της Δύσης. Ο Πάπας δέχτηκε με προθυμία την πρόταση αυτή γιατί του έδινε την ευκαιρία να παρεμβαίνει στα πράγματα της ανατολικής εκκλησίας.
Γι’ αυτό παρακίνησε και τους χριστιανούς άρχοντες των κρατών της Δύσης και των πόλεων της Ιταλίας να βοηθήσουν όλοι την προσπάθεια απελευθέρωσης των Αγίων Τόπων. Αυτοί όμως, αντί να στείλουν βοήθεια στους βυζαντινούς, οργάνωσαν μόνοι τους τέσσερις εκστρατείες που τις ονόμασαν σταυροφορίες. Σκοπός τους ήταν να νικήσουν τους Σελτζούκους και να κρατήσουν δικά τους όσα μέρη ελευθερώσουν.
Στην τέταρτη σταυροφορία, οι σταυροφόροι συγκεντρώθηκαν στη Βενετία. Απόφασή τους ήταν να περάσουν με πλοία στην Αίγυπτο και μετά να κατευθυνθούν στην Αγία Πόλη, τα Ιεροσόλυμα. Οι Βενετοί διέθεσαν τα καράβια τους μαζί με τα πληρώματά τους. Ως αντάλλαγμα θα έπαιρναν τα μισά από τα εδάφη και τα λάφυρα που θα κατακτούσαν.
Λίγο πριν την αναχώρηση του στόλου παρουσιάστηκε στους Βενετούς ο εκθρονισμένος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Άγγελος και ζήτησε τη βοήθειά τους για να ξαναπάρει το θρόνο, τάζοντάς τους πολλά χρήματα και δώρα. Οι Βενετοί δέχτηκαν την πρόταση του και ο ναύαρχός τους, αντί να κατευθυνθεί στην Αίγυπτο, οδήγησε τους σταυροφόρους στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε από αυτούς να την καταλάβουν.

Η απόρθητη ως τότε βασιλεύουσα έπεσε στα χέρα των σταυροφόρων. Χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Επί τρεις ημέρες οι κατακτητές λεηλατούσαν, κατέστρεφαν και έκαιγαν την ανυπεράσπιστη Πόλη. Δε σεβάστηκαν ούτε τα ιερά μνημεία, ούτε τις εκκλησίες, ούτε τα μοναστήρια. Το πιο φρικτό έγκλημά τους όμως ήταν η λεηλασία και η απογύμνωση της Αγίας Σοφίας από τα ιερά της σκεύη.


Οι ζωγραφιές μας

Κάνε κλικ εδώ και λύσε το σταυρόλεξο 

30α. Η άλωσης της Πόλης από τους Φράγκους παζλ

Click to Mix and Solve

Πάμε … «αναγνωστική Λέσχη»;


Η δημιουργία Αναγνωστικής Λέσχης στο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας Πάρου είναι γεγονός!!!
Μετά από αίτημά μας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου αποφάσισε την ένταξη του σχολείου μας στη δράση «Ενίσχυση δημιουργίας Λεσχών ανάγνωσης στα Δημοτικά Σχολεία».
Η Λέσχη θα λειτουργεί κάθε Παρασκευή απόγευμα. Οι μαθητές με τον/την εκπαιδευτικό τους θα διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία και στη συνέχεια θα συζητούν σχετικά μ’ αυτά.
Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι συμμετέχοντες μαθητές θα παρουσιάζουν στους συμμαθητές και τους γονείς τους κάποιο από τα βιβλία που διάβασαν και θα καταθέτουν την εμπειρία που απόκτησαν απ’ την ανάγνωσή του.
Φιλοδοξούμε να κάνουμε το σχολείο μας πόλο ανάπτυξης και ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας των μαθητών μας και να δώσουμε σ’ αυτούς την ευκαιρία για ψυχαγωγία και διαφυγή από την καθημερινότητα της σχολικής ζωής.



Λίγα λόγια για τις Λέσχες Ανάγνωσης
Στα πλαίσια της πράξης «Καινοτόμες  δράσεις ενίσχυσης της Φιλαναγνωσίας των μαθητών, το ΕΚΕΒΙ, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής πάνω από είκοσι παιδικές λέσχες ανάγνωσης, οι οποίες δεν αποτελούν σχολική, αλλά εξωσχολική  δραστηριότητα. Αυτός είναι και ένας από τους πιο βασικός στόχους της λέσχης: Η ανάγνωση γίνεται κομμάτι της ψυχαγωγίας των μαθητών και όχι μέρος του σχολικού τους προγράμματος.
Κάθε ομάδα λέσχης αποτελείται από δέκα έως δεκαπέντε παιδιά και έχει από έναν συντονιστή (συνήθως δάσκαλο/δασκάλα). Οι συναντήσεις γίνονται μία φορά την εβδομάδα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπως βιβλιοθήκες, αίθουσες σχολείων, πνευματικά κέντρα κ.λπ. Ο συντονιστής αφηγείται την ιστορία (στις μεγαλύτερες τάξεις τα παιδιά έχουν διαβάσει ήδη το κείμενο ενώ στις μικρότερες η ανάγνωση γίνεται από τον συντονιστή κατά τη διάρκεια της συνάντησης) και έπειτα όλοι μαζί συζητούν για το εκάστοτε θέμα και τέλος προχωρούν σε κάποια δραστηριότητα (εικαστική ή θεατρική), εμπνευσμένοι από το βιβλίο. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ίδια τα παιδιά αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν ένα βιβλίο σε μία από τις επόμενες συναντήσεις της λέσχης. Επίσης, τα παιδιά ενθαρρύνονται να προχωρήσουν και σε πιο δημιουργικές δραστηριότητες, όπως λ.χ. να φτιάξουν προφορικά δικές τους ιστορίες ή να μαντέψουν το τέλος της ιστορίας.
Τα κείμενα επεξεργασίας μπορεί να είναι λογοτεχνικά ή και θεατρικά. Στα θεατρικά κείμενα τα παιδιά μπορούν να προχωρήσουν στην παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης  να υποδυθούν τα ίδια τους ρόλους  του θεατρικού ή να βοηθήσουν στην σκηνοθεσία ή την διαμόρφωση των σκηνικών. Τα λογοτεχνικά κείμενα μπορούν επίσης να παρουσιαστούν ως  παιδικό θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, παντομίμα ή εκπαιδευτικό δράμα.  
Στα πλαίσια της δραστηριότητας των παιδικών λεσχών, τα παιδιά επισκέπτονται βιβλιοπωλεία, γνωρίζουν συγγραφείς και εικονογράφους, οργανώνουν Σκυταλοδρομίες Ανάγνωσης, εκθέσεις κ.λπ.
Στόχος της αναγνωστικής λέσχης είναι και η συμμετοχή των γονέων στις εκάστοτε δραστηριότητες. Σε αυτό τα πλαίσιο διοργανώνονται συναντήσεις παιδιών και γονέων όπου οι γονείς αναλαμβάνουν διάφορους ρόλους: να παίζουν μαζί με τα παιδία, να κάνουν μαζί χειροτεχνίες, να διαβάζουν εκείνοι τις ιστορίες  κ.λπ.
Οι αναγνωστικές λέσχες ενισχύουν τις δημιουργικές και καλλιτεχνικές δεξιότητες των παιδιών, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γλωσσικής και γνωστικής ικανότητας,  στην διαμόρφωση του τρόπου σκέψης τους,  διευρύνουν τους ορίζοντές τους και ανοίγουν προοπτικές για το μέλλον. Το πιο σημαντικό κομμάτι όμως είναι η μύηση των παιδιών στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας. Μεγαλώνοντας θα επιζητούν τη συντροφιά του βιβλίου από δική τους επιλογή και ανάγκη. Ας δείξουμε, λοιπόν, στα παιδιά το δρόμο της ανάγνωσης.

28 Απρ 2012

Παιδικά ατυχήματα


















40. Ο Ελληνισμός της Θράκης και της Μικράς Ασίας

Σήμερα το μάθημα της Ιστορίας έγινε διαφορετικά. Το ανέλαβε η Δήμητρα και η Νικολέτα. Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης. Θα ακολουθήσουν και άλλες με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους μαθητές.

Δείτε την παρουσίαση, που έχει υποστεί μικρές βελτιώσεις.

26 Απρ 2012

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία

 

1

Στα μέσα του 11ου αιώνα τις ανατολικές περιοχές της αυτοκρατορίας απειλούσαν οι Σελτζούκοι Τούρκοι. Ήταν λαός ασιατικής καταγωγής και μουσουλμάνοι. Με αρχηγό τους τον Άλπ-Αρσλάν, κατάκτησαν τις ανατολικές επαρχίες της Αρμενίας και της Καππαδοκίας και έφτασαν ως την Καισάρεια.

4Το 1068 ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Δ΄, ο Διογένης οργάνωσε ένα αξιόμαχο εκστρατευτικό σώμα και έσπευσε να αντιμετωπίσει τους Σελτζούκους. Στη μάχη του Ματζικέρτ όμως (1071) ο στρατός του έπαθε μεγάλη καταστροφή και ο ίδιος πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Τούρκους. Έτσι ανεμπόδιστοι τώρα οι Σελτζούκοι, κατέλαβαν ολόκληρη σχεδόν τη Μικρά Ασία.

Το 1081 ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α΄, ο Κομνηνός, προσπάθησε να οργανώσει το κράτος και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των Σελτζούκων. Την ίδια περίπου εποχή όμως εμφανίστηκε στη Δύση ένας άλλος λαός, οι Νορμανδοί. Αυτοί εκμεταλλευόμενοι τα εσωτερικά προβλήματα των Βυζαντινών και τις συγκρούσεις τους με τους Σελτζούκους Τούρκους, κατάκτησαν χωρίς δυσκολία τα βυζαντινά εδάφη της Νότιας Ιταλίας. Στη συνέχεια πέρασαν στη Βαλκανική κατέλαβαν το Δυρράχιο και, ακολουθώντας την Εγνατία οδό, βάδισαν κατά της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινούπολης. Μια άλλη ναυτική ομάδα τους κινήθηκε προς την Πελοπόννησο και λεηλάτησε τα παράλιά της.

ΑΛΕΞΙΟΣ Α ΚΟΜΝΗΝΟΣΟ αυτοκράτορας Αλέξιος Α' τότε ζήτησε βοήθεια από τους Βενετούς. Οι Βενετοί βοήθησαν τους Βυζαντινούς στη θάλασσα και από κοινού κατάφεραν να νικήσουν τους Νορμανδούς και να τους απομακρύνουν από τα Βαλκάνια. Για τη βοήθεια αυτή πήραν ως αντάλλαγμα εμπορικά προνόμια στη Μεσόγειο και στα βυζαντινά λιμάνια. Στην Κωνσταντινούπολη τους επέτρεψε να εγκατασταθούν έξω από τα τείχη, στην έξοδο του Κεράτιου, στο Γαλατά, και να δημιουργήσουν εκεί δική τους εμπορική συνοικία, χωρίς να πληρώνουν φόρους.

Οι ζωγραφιές μας

 

Κάνε κλικ εδώ και λύσε το σταυρόλεξο

29 Νέοι εχθροί παζλ

21 Απρ 2012

Μια διαφορετική μέρα στη σχολική μας ζωή…

Την Τρίτη 3 Απριλίου επισκέφτηκε το σχολείο μας, για δεύτερη φορά τη φετινή σχολική χρονιά, η γνωστή συγγραφέας παιδικών βιβλίων κ. Σοφία Ζαραμπούκα. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στις δραστηριότητες του προγράμματος φιλαναγνωσίας που υλοποιεί το σχολείο μας φέτος, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.). Η παρουσία της κ. Ζαραμπούκα συνδυάστηκε με την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.
Οι μαθητές μας ενόψει της επίσκεψης της συγγραφέως ασχολήθηκαν και γνώρισαν σε βάθος την Ελληνική Μυθολογία μέσα από τα βιβλία της με το σχετικό θέμα. Τη συγγραφέα υποδεχτήκαμε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του σχολείου μας. Με την ιδιότητά της και ως εικονογράφος, μύησε τους μαθητές μας στην τέχνη και την τεχνική της ζωγραφικής.
Κάθε μαθητής της Γ’ τάξης επέλεξε και υποδύθηκε έναν θεό του Ολύμπου. Ανταποκρινόμενοι οι μαθητές μας στο σύνθημα της κ. Ζαραμπούκα «Τι σκέφτονται οι θεοί» κατασκεύασαν ομαδικά μια αφίσα σε χαρτί του μέτρου, στην οποία ζωγράφισαν τους θεούς που υποδύθηκαν και έγραψαν σε συννεφάκια τις σκέψεις του θεού-ρόλου τους. Στη συνέχεια εμπλούτισαν το έργο τους γράφοντας διάλογους ανάμεσα στους θεούς. Το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής ήταν καταπληκτικό! Οι φθόγγοι μπλέχτηκαν με τις ζωγραφιές και έγιναν ιστορίες! Δίκαια, πιστεύουμε, ακούστηκαν σκέψεις για την έκθεση των έργων αυτών!




Παράλληλα με την κ. Σοφία Ζαραμπούκα υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας την κ. Άβρα Αυδή. Αξιοποιώντας τη μέθοδο του εκπαιδευτικού δράματος στη διαθεματική προσέγγιση της γνώσης, δημιουργήσαμε ένα εργαστήρι θεάτρου αξιοποιώντας το πλαίσιο που προσφέρουν τα βιβλία της κ. Ζαραμπούκα «Τα αδέσποτα». Οι μαθητές μας δραστηριοποιήθηκαν διερευνώντας τις έννοιες  «Πολιτισμένος», «Συμπεριφορά ατόμου με πολιτισμό», «Συμπεριφορά ατόμου με έλλειψη πολιτισμού» κ.λπ.


Mε την ευκαιρία των παραπάνω ξεκινήσαμε τη «Σκυταλοδρομία Ανάγνωσης», μια δραστηριότητα που αφορά στα δημοτικά σχολεία Νάουσας, 2ο Παροικιάς και Αγκαιριάς. Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη συστηματική και δημιουργική ανάγνωση του βιβλίου και το διάλογο με θέμα το βιβλίο ανάμεσα στα τρία σχολεία.

Τέλος, την Τρίτη 03/04/2012 και ώρα 11:00 – 14:00 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας τρίωρη επιμορφωτική δράση  με θέμα   «Η δραματοποίηση ως μέσο μάθησης». Συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας και του 2ου Δημοτικού της Παροικιάς με επιμορφώτρια την κ. Άβρα Αυδή.
Την παραπάνω επιμορφωτική δράση διοργάνωσε η Σχολική  Σύμβουλος της 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κυκλάδων, κ. Παντελαίου Αντωνία.

20 Απρ 2012

Το κράτος αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα

 
Στα τελευταία χρόνια της Μακεδονικής Δυναστείας το βυζαντινό κράτος κυβέρνησαν αυτοκράτορες, που με τις λαθεμένες ενέργειές τους έβλαψαν την αυτοκρατορία και το οδήγησαν σε παρακμή. Οι αυτοκράτορες αυτοί πήραν το μέρος των πλούσιων αξιωματούχων της πρωτεύουσας και των «δυνατών» των επαρχιών, οι οποίοι δυσανασχετούσαν για τα μέτρα των προηγούμενων αυτοκρατόρων.
3 
Με νέα νομοθετικά μέτρα:
Κατάργησαν το νόμο του «Αλληλέγγυου» και άλλες διατάξεις, που προστάτευαν τους μικρούς καλλιεργητές από τους δυνατούς και τους εισπράκτορες των φόρων.
Σταμάτησαν να δίνουν κλήρο γης (στρατιωτόπι) στους ακρίτες των συνόρων και επέτρεψαν και σ’ αυτούς που είχαν από πριν να τον πουλούν σε δυνατούς και σε υπερέχοντες.
Έβαλαν ξένους μισθοφόρους στη θέση και των βυζαντινών στρατιωτών, θεωρώντας ότι αυτοί στοιχίζανε λιγότερα χρήματα στο κράτος.
Τα μέτρα αυτά προκάλεσαν αναταραχή στην αυτοκρατορία και δημιούργησαν πολλά εσωτερικά προβλήματα στο κράτος. Οι αγροτικοί πληθυσμοί των επαρχιών έμεναν ξανά απροστάτευτοι στα χέρια των δυνατών και των φορολόγων.
Αυτό τους έκανε να αποξενωθούν από την πρωτεύουσα και να νιώθουν τους κατοίκους της εχθρούς και αντιπάλους. Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρέθηκαν και οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών, που δεν μπορούσαν πλέον να καταταγούν στο στρατό ως ακρίτες.
Τα κτήματά τους, που ως τότε ήταν αφορολόγητα, μπήκαν σε φορολογία και κινδύνευαν να τα χάσουν ή να γίνουν δουλοπάροικοι των δυνατών για τα χρέη τους. Γι’ αυτό πολλοί τα πουλούσαν, εξαγόραζαν τη στρατιωτική τους θητεία και αναζητούσαν καλύτερη τύχη στις πόλεις.
2Σε κακή κατάσταση όμως βρέθηκαν και τα οικονομικά του κράτους. Τα κρατικά έσοδα είχαν περιοριστεί και τα έξοδα πολλαπλασιάζονταν. Οι δαπάνες για τη συντήρηση του εμπορικού και του πολεμικού στόλου θεωρήθηκαν μεγάλες. Γι’ αυτό τα καράβια παραμελήθηκαν και το πολεμικό ναυτικό σιγά-σιγά εγκαταλείφθηκε. Η ασφάλεια του Βυζαντίου αλλά και η διακίνηση των προϊόντων ανατέθηκε με συνθήκη στους Βενετούς, στους οποίους δόθηκαν πολλά εμπορικά προνόμια.
Οι ενέργειες αυτές, αντί να βελτιώσουν τα έσοδα του κράτους, τα μείωσαν ακόμη περισσότερο. Οι ταπεινωτικές συνθήκες παραχώρησης προνομίων σε ξένους οδήγησαν το Βυζάντιο σε εξάρτηση από τις ναυτικές πόλεις της Ιταλίας και σε αδυναμία να αντιμετωπίσει τους νέους εχθρούς που απειλούσαν και παραβίαζαν τα σύνορά του.
 
Κάνε κλικ εδώ και λύσε το σταυρόλεξο.

Το κράτος αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα παζλ

14 Απρ 2012

Καλό Πάσχα

Καλή Ανάσταση! 
Δείτε μερικές από τις κάρτες που μας έστειλαν οι φίλοι μας από το σχολείο της Σλοβενίας και της Ουαλίας, με τα οποία συνεργαζόμαστε στο πρόγραμμα e-twinning.