29 Απρ 2012
Επίσκεψη στην «Αλκυόνη» της Α΄ τάξης
30α. Η άλωση της Πόλης από τους Φράγκους
Λίγο πριν την αναχώρηση του στόλου παρουσιάστηκε στους Βενετούς ο εκθρονισμένος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Άγγελος και ζήτησε τη βοήθειά τους για να ξαναπάρει το θρόνο, τάζοντάς τους πολλά χρήματα και δώρα. Οι Βενετοί δέχτηκαν την πρόταση του και ο ναύαρχός τους, αντί να κατευθυνθεί στην Αίγυπτο, οδήγησε τους σταυροφόρους στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε από αυτούς να την καταλάβουν.
Πάμε … «αναγνωστική Λέσχη»;
Τα κείμενα επεξεργασίας μπορεί να είναι λογοτεχνικά ή και θεατρικά. Στα θεατρικά κείμενα τα παιδιά μπορούν να προχωρήσουν στην παρουσίαση μιας θεατρικής παράστασης να υποδυθούν τα ίδια τους ρόλους του θεατρικού ή να βοηθήσουν στην σκηνοθεσία ή την διαμόρφωση των σκηνικών. Τα λογοτεχνικά κείμενα μπορούν επίσης να παρουσιαστούν ως παιδικό θέατρο, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, παντομίμα ή εκπαιδευτικό δράμα.
Στα πλαίσια της δραστηριότητας των παιδικών λεσχών, τα παιδιά επισκέπτονται βιβλιοπωλεία, γνωρίζουν συγγραφείς και εικονογράφους, οργανώνουν Σκυταλοδρομίες Ανάγνωσης, εκθέσεις κ.λπ.
Στόχος της αναγνωστικής λέσχης είναι και η συμμετοχή των γονέων στις εκάστοτε δραστηριότητες. Σε αυτό τα πλαίσιο διοργανώνονται συναντήσεις παιδιών και γονέων όπου οι γονείς αναλαμβάνουν διάφορους ρόλους: να παίζουν μαζί με τα παιδία, να κάνουν μαζί χειροτεχνίες, να διαβάζουν εκείνοι τις ιστορίες κ.λπ.
Οι αναγνωστικές λέσχες ενισχύουν τις δημιουργικές και καλλιτεχνικές δεξιότητες των παιδιών, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γλωσσικής και γνωστικής ικανότητας, στην διαμόρφωση του τρόπου σκέψης τους, διευρύνουν τους ορίζοντές τους και ανοίγουν προοπτικές για το μέλλον. Το πιο σημαντικό κομμάτι όμως είναι η μύηση των παιδιών στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας. Μεγαλώνοντας θα επιζητούν τη συντροφιά του βιβλίου από δική τους επιλογή και ανάγκη. Ας δείξουμε, λοιπόν, στα παιδιά το δρόμο της ανάγνωσης.
28 Απρ 2012
40. Ο Ελληνισμός της Θράκης και της Μικράς Ασίας
26 Απρ 2012
29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία
Στα μέσα του 11ου αιώνα τις ανατολικές περιοχές της αυτοκρατορίας απειλούσαν οι Σελτζούκοι Τούρκοι. Ήταν λαός ασιατικής καταγωγής και μουσουλμάνοι. Με αρχηγό τους τον Άλπ-Αρσλάν, κατάκτησαν τις ανατολικές επαρχίες της Αρμενίας και της Καππαδοκίας και έφτασαν ως την Καισάρεια.
Το 1068 ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Δ΄, ο Διογένης οργάνωσε ένα αξιόμαχο εκστρατευτικό σώμα και έσπευσε να αντιμετωπίσει τους Σελτζούκους. Στη μάχη του Ματζικέρτ όμως (1071) ο στρατός του έπαθε μεγάλη καταστροφή και ο ίδιος πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Τούρκους. Έτσι ανεμπόδιστοι τώρα οι Σελτζούκοι, κατέλαβαν ολόκληρη σχεδόν τη Μικρά Ασία.
Το 1081 ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α΄, ο Κομνηνός, προσπάθησε να οργανώσει το κράτος και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των Σελτζούκων. Την ίδια περίπου εποχή όμως εμφανίστηκε στη Δύση ένας άλλος λαός, οι Νορμανδοί. Αυτοί εκμεταλλευόμενοι τα εσωτερικά προβλήματα των Βυζαντινών και τις συγκρούσεις τους με τους Σελτζούκους Τούρκους, κατάκτησαν χωρίς δυσκολία τα βυζαντινά εδάφη της Νότιας Ιταλίας. Στη συνέχεια πέρασαν στη Βαλκανική κατέλαβαν το Δυρράχιο και, ακολουθώντας την Εγνατία οδό, βάδισαν κατά της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινούπολης. Μια άλλη ναυτική ομάδα τους κινήθηκε προς την Πελοπόννησο και λεηλάτησε τα παράλιά της.
Ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α' τότε ζήτησε βοήθεια από τους Βενετούς. Οι Βενετοί βοήθησαν τους Βυζαντινούς στη θάλασσα και από κοινού κατάφεραν να νικήσουν τους Νορμανδούς και να τους απομακρύνουν από τα Βαλκάνια. Για τη βοήθεια αυτή πήραν ως αντάλλαγμα εμπορικά προνόμια στη Μεσόγειο και στα βυζαντινά λιμάνια. Στην Κωνσταντινούπολη τους επέτρεψε να εγκατασταθούν έξω από τα τείχη, στην έξοδο του Κεράτιου, στο Γαλατά, και να δημιουργήσουν εκεί δική τους εμπορική συνοικία, χωρίς να πληρώνουν φόρους.
Οι ζωγραφιές μας
Κάνε κλικ εδώ και λύσε το σταυρόλεξο