21 Ιαν 2012

Πέρσες και Άβαροι συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου

Στις αρχές του 7ου αιώνα αυτοκράτορας στο Βυζάντιο έγινε ο Ηράκλειος. Βρήκε όμως τα ταμεία του κράτους άδεια. Στις δύσκολες αυτές ώρες ο Πατριάρχης Σέργιος έδωσε τα χρήματα της εκκλησίας ως δάνειο στο κράτος.
Ο Ηράκλειος οργάνωσε το στρατό και το στόλο, επισκεύασε τα τείχη και συγκέντρωσε εφόδια και τροφές για τους κατοίκους της Πόλης. Ακόμη, έκλεισε ειρήνη με τους Αβάρους, προσφέροντάς τους τα χρήματα που ζητούσαν.
Στη συνέχεια στράφηκε κατά των Περσών που είχαν κατακτήσει τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο. Αιχμαλώτισαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και μετέφεραν τον Τίμιο Σταυρό στην πρωτεύουσά τους Κτησιφώντα.
Ο Ηράκλειος, οδηγώντας ο ίδιος το στρατό του, εκστράτευσε δυο φορές κατά των Περσών. Κατά τη δεύτερη εκστρατεία (626 μ.Χ.), οι Πέρσες τον αιφνιδίασαν. Ενώ εκείνος βρισκόταν στην Περσία, αυτοί συνεννοήθηκαν με τους Αβάρους και μαζί πολιόρκησαν την Κωνσταντινούπολη από στεριά και θάλασσα.

Οι Βυζαντινοί πολεμώντας γενναία απέκρουσαν τις επιθέσεις στη στεριά και βύθισαν με τους δρόμωνές τους τα μονόξυλα των Αβάρων στη θάλασσα. Η Πόλη σώθηκε. Ο Ηράκλειος ελευθέρωσε τις υποδουλωμένες περιοχές, ξαναπήρε τον Τίμιο Σταυρό και ανάγκασε τους Πέρσες να υπογράψουν ειρήνη και να επανέλθουν στα αρχικά τους σύνορα.


Οι ζωγραφιές μας:
Κάνε κλικ εδώ και λύσε το σταυρόλεξο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου