Η Θεσσαλονίκη ήταν σπουδαίο οικονομικό και πνευματικό κέντρο της αυτοκρατορίας. Ο Κωνσταντίνος, πριν επιλέξει για νέα πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του το Βυζάντιο που αργότερα ονομάστηκε Κωνσταντινούπολη, είχε σκεφτεί να κάνει πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη. Είχε σκεφτεί ακόμη τη γενέτειρά του Ναϊσσό (Νίσσα), τη Σαρδική (Σόφια) και την αρχαία Τροία.
Η Θεσσαλονίκη είχε πολλά πλεονεκτήματα. Ήταν σταυροδρόμι θαλάσσιων και στεριανών δρόμων και γι’ αυτό απέκτησε φήμη και πλούτη. Τα χαρίσματά της όμως την έκαναν και στόχο πολλών κατακτητών. Το 904 οι Σαρακηνοί και το 1185 οι Νορμανδοί την κατέλαβαν και τη λεηλάτησαν.
Η Θεσσαλονίκη είχε αξιόλογη πνευματική ανάπτυξη και ήταν στολισμένη με όμορφα μνημεία και ναούς. Πολλά από αυτά σώζονται και σήμερα. Ξεχωριστή θέση ανάμεσα σε αυτά είχε ο ναός του Αγίου Δημητρίου, του πολιούχου της πόλης.
Στη Θεσσαλονίκη είχε δοθεί το προνόμιο της αυτοδιοίκησης. Λειτουργούσαν σ' αυτή σχολεία αλλά και ανώτερες σχολές Μαθηματικών, Νομικής Φιλοσοφίας, Ρητορικής.
Εδώ αναπτύχθηκε το κίνημα των Ζηλωτών, ένα είδος πολιτικού κόμματος, που υποστήριζε τις θέσεις των φτωχών. Στα μέσα του 14ου αι. οι Ζηλωτές συγκρούστηκαν με τους πλούσιους, τους νίκησαν και πήραν την εξουσία. Εξόρισαν τους ευγενείς και δήμευσαν τις περιουσίες τους. Διοίκησαν την πόλη για 7 χρόνια (1342-1349). Όμως οι ευγενείς, με τη βοήθεια του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, ξαναπήραν την εξουσία από τους Ζηλωτές. Το παράδειγμα των Ζηλωτών έμεινε στην ιστορία σαν αγώνας των αδυνάτων κατά των δυνατών.
Δείτε το βίντεο για την ιστορία των βυζαντινών τειχών της Θεσσαλονίκης από το TV 100 THESSALONIKH.
Κλικ εδώ για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, που είναι αφιερωμένη στα πολιτιστικά τεκμήρια της Πόλης.
Οι ζωγραφιές μας
Κάνε κλικ εδώ και λύσε το σταυρόλεξο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου